Όταν μιλάμε για μέγεθος στο κρασί, συνήθως εννοούνται δύο πράγματα: α. Το πόσο “μεγάλο” είναι ένα κρασί (μεγάλη κουβέντα!) και περί αυτού ο λόγος β.το μέγεθος των φιαλών που φιλοξενούν τα μεγάλα και μικρά αγαπημένα κρασιά της ζωής μας.
Ωστόσο, θα έχει ενδεχομένως πέσει στην αντίληψή σας πως πέραν της συμβατικής φιάλης κρασιού 0,75L (αυτή που που όλοι έχουμε στο μυαλό μας και αποτελεί το κατά γενική παραδοχή συμβατικό μέγεθος για τις φιάλες κρασιών) υπάρχουν κι άλλες –καθ’ όλα εντυπωσιακές- φιάλες μεγαλύτερων μεγεθών. Η γκάμα μεγεθών ποικίλει από ατομικές φιάλες έως και φιάλες 15 λίτρων. Τα αμέσως πιο γνωστά μεγέθη φιαλών μετά της συμβατικής είναι αυτά των των 1,5lt (ισούται με δύο φιάλες) και των 3lt (ισούται με τέσσερις φιάλες) και για τους λάτρεις του less is more η φιάλη των 375ml (ισούται με μισή φιάλη),
Για έναν αδιευκρίνιστο λόγο, και στην πραγματικότητα μη στοιχειοθετημένο, η ονομασία του μεγέθους των φιαλών κρασιού φέρει ονόματα βιβλικών βασιλέων. Θεωρητικά, λέγεται ότι, η επιλογή αυτή ορίζει έναν παραλληλισμό του μεγέθους των φιαλών με το συμβολικό μέγεθος των προσώπων αυτών.
Έτσι η ονοματολογία των μπουκαλιών του κρασιού, μας επανασυνδέει με δομές της ιστορίας που συχνά συνοδεύτηκαν με κρασί.
Το κρασί άλλωστε, ο οίνος, είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας και της καθημερινής ζωής αυτής, και έτσι ίσως να μη μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση που τα ονόματα των φιαλών σχετίζονται με ένα από τα παλαιότερα μας έγγραφα, τη Βίβλο.
Τα μεγέθη φιαλών που συναντάμε είναι:
0,75L: συμβατική φιάλη
1.5L Magnum: ισούται με δύο φιάλες 0,75L
3.0L Double Magnum: ισούται με τέσσερις φιάλες 0,75L
4.5L Jeroboam: ισούται με έξι φιάλες 0,75L
6.0L Imperial: ισούται με οχτώ φιάλες 0,75L
9.0L Salmanazar: ισούται με δώδεκα φιάλες 0,75L
12.0L Balthazar: ισούται με δεκαέξι φιάλες 0,75L
15.0L Nebuchadnezzar: ισούται με είκοσι φιάλες 0,75L
Όσο εντυπωσιακά κι αν είναι τα παραπάνω μεγέθη φιαλών βέβαια, δεν αποτελούν την πιο πρακτική επιλογή ενός καταναλωτή, ακόμα ενδεχομένως κι ενός συλλέκτη. Οι λόγοι πολλοί: το κόστος, η φύλαξη, και η περίσταση της απόλαυσης -σε ποια περίσταση άραγε μπορεί κανείς να απολαύσει μία φιάλη κρασιού δεκαπέντε λίτρων; Στην πραγματικότητα, μετά το συμβατικό μέγεθος φιάλης κρασιού, η αμέσως πιο διαδεδομένη επιλογή είναι η φιάλη Magnum 1,5L
Γιατί όμως να προτιμήσει κανείς πέραν από το επιχείρημα του μεγέθους μία Magnum φιάλη αντί της συμβατικής;
Η απάντηση σχετίζεται με τις συνθήκες παλαίωσης και φυσικά εξέλιξης του κρασιού μέσα στη φιάλη. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το οξυγόνο, το οποίο σε μια Magnum φιάλη έχει μικρότερη αναλογία με την ποσότητα του κρασιού. Με λίγα λόγια, η ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου που διαπερνά το φελλό και εισέρχεται στη φιάλη μετά την εμφιάλωση, έχει να αντιμετωπίσει τη διπλάσια ποσότητα κρασιού κι έτσι η εξέλιξη θα καθυστερήσει συγκριτικά με μια συμβατική φιάλη. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί παραγωγοί ανά τον κόσμο επιλέγουν να εμφιαλώνουν σε Magnum φιάλη τα προς παλαίωση κρασιά τους, ή, αν θέλετε, τα πιο μεγάλα τους κρασιά. Ξέρετε αυτά που συνοδεύουν όμορφες στιγμές.
Εις υγείαν!