Για τη φρέσκια (ωμή) σάλτσα ντομάτας
- Πλένουμε πολύ καλά τα ντοματίνια και τα στραγγίζουμε από το νερό,
- Τοποθετούμε τα ντοματίνια σε ένα βαθύ σκεύος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο για να δώσουμε γεύση
- Πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ
Tip: μπορούμε την παραπάνω σάλτσα να την χρησιμοποιήσουμε και για ζυμαρικά, κυρίως το καλοκαίρι, αφού τα βράσουμε και τα ανακατέψουμε με αυτήν, προσθέτοντας λίγο φρέσκο βασιλικό και φρέσκο πιπέρι
Για τη συνέχεια της συνταγής
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τα φλούδια και σε ένα ξύλο κοπής τα κόβουμε προσεκτικά, ψιλοκομμένα (Ασέ- haché)
- Κόβουμε το κρέας σε μέτριους σε μέγεθος κύβους
- Προετοιμάζουμε τα βότανα (στην προκειμένη περίπτωση, τη φρέσκια ρίγανη). Αφαιρούμε το κλαράκι και κρατάμε μόνο τα φύλλα. Ψιλοκόβουμε προσεκτικά .
Tip: ένας εύκολος τρόπος για να ψιλοκόψουμε τα βότανα είναι να κρατάμε σταθερή τη μύτη του μαχαιριού, σηκώνοντας μόνο τη λαβή
- Καθαρίζουμε το σκόρδο από τη φλούδα και το κόβουμε σε λεπτές φέτες(Εμινσέ-émincé)
- Ανακατεύουμε το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι .
- Σοτάρουμε το κρέας σε ένα τηγάνι σε δυνατή ένταση για μερικά λεπτά με λίγο λάδι και λίγα μπαχαρικά (γλυκό μπούκοβο-όχι καυτερό) και από όλες τις μεριές του μέχρι να καραμελώσει καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Tip: οι χύτρες δεν είναι φτιαγμένες για να σοτάρουμε. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε ένα τηγάνι για να σοτάρουμε όλα μας τα υλικά και μετά τα βάζουμε στη χύτρα.
- Αφαιρούμε το σοταρισμένο κρέας από το τηγάνι. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα ή ιδανικά σε μια χύτρα, κρατώντας το λάδι από το σοτάρισμα στο οποίο έχει περάσει μέρος της γεύσης από το καραμελωμένο κρέας
- Στο ίδιο λάδι που σοτάραμε το κρέας, ρίχνουμε και αχνίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο
- Συνεχίζουμε με μέτρια ένταση το σοτάρισμα στο κρεμμύδι για 7-8 λεπτά μέχρι να διαφανίσει και να πάρει ένα ωραίο, ξανθό χρώμα. Αυτό θα μας δώσει έξτρα ένταση και γεύση.
- «Σβήνουμε» με ποιοτικό νερό και αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα. Προσέχουμε να μη μείνουν στα τοιχώματα του τηγανιού κομμάτια από το κρεμμύδι (γιατί θα μείνουν άψητα)
- Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως η υγρασία
Tip για το σοτάρισμα: ανακατεύουμε πάντα το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε ιδανικά μαζί.
Tο κρεμμύδι, λόγω της υγρασίας του, προστατεύει το σκόρδο από το να καεί γρήγορα, με αποτέλεσμα να μη μας δώσει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση που θα είχε το σκόρδο στην αντίθετη περίπτωση.
- Ρίχνουμε τα σοταρισμένα κομμάτια κρεμμυδιού και σκόρδου μέσα στη χύτρα μαζί με το κρέας και την πολτοποιημένη φρέσκια ντομάτα που φτιάξαμε νωρίτερα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (στην προκειμένη περίπτωση, τη φρέσκια ρίγανη) και βάζουμε λίγο ακόμα φρέσκο ελαιόλαδο (μία-δύο κουταλιές της σούπας) .
- Προσθέτουμε ποιοτικό νερό μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του κρέατος.
- Τοποθετούμε το καπάκι και κλείνουμε ερμητικά. Γυρνάμε το μάτι της κουζίνας στη μέγιστη ένταση. Όταν «σφυρίξει» η χύτρα, χαμηλώνουμε την ένταση στο μισό και αφήνουμε το κρέας να βράσει για 35-40΄
Tip: σε περίπτωση που μαγειρέψουμε το κρέας σε συμβατική κατσαρόλα, θέλει βρασμό σε μέτρια ένταση με μισάνοιχτο καπάκι για μιάμιση (1.5) ώρα. Έχουμε πάντα το νου μας και ελέγχουμε συχνά, γιατί μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε έξτρα υγρασία (νερό).
- Αφού τελειώσει ο βρασμός και βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πια πίεση στη χύτρα, αφαιρούμε προσεκτικά το καπάκι. Προσθέτουμε το κριθαράκι, συμπληρώνουμε με λίγο νερό και βράζουμε για 7’, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη σπάτουλα
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της χύτρας (ή της κατσαρόλας) σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30΄ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, σε λειτουργία αέρα, μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια
- Σερβίρουμε σε παιδικό πιάτο.
Tip: για τους ενήλικες μπορούμε να σερβίρουμε το γιουβέτσι με λίγο έξτρα φρέσκο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα βότανα (φρέσκια ρίγανη)